Smederevsko Blago | Smederevsko blago
70
post-template-default,single,single-post,postid-70,single-format-standard,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

Smederevsko blago

Grad Smederevo je od davnina poznati voćarski i vinogradrski kraj sa površinom od oko 8 500 ha pod voćem i proizvodnjom od oko 150 000 t svežeg voća godišnje, zauzima  značajno mesto na mapi proizvođača i snabdevača voća.
Grad Smederevo i Udurženje voćara i vinogradara “Zlatnobrdo” Udovice uz pomoć donacije EU i Ministarstva omladine i sporta su revitavizovali pogon za sušenje voća u Vodnju. U pogonu se primenjuje nova inovativna tehnologija i postupak prerade pod nazivom osmotska dehidracija koja u većoj meri zadržava osobine svežeg voća, takođe i nutritivne vrednosti miris, ukus i izgled. Ova tehnologija omogućava da voćne vrste mogu da se osuše i zadrže sve osobine kvalitetnog proizvoda sa produženim rokom trajanja. Suše se kajsija, breskva, nektarina,jabuka,  kruška, dunja,višnja, itd.Voće sa ovih prostora ima sprecifičan ukus i aromu, koji se procesom sušenja potpuno zadrzavaju.